14 Δεκ 2008

40 μεταφραστές θα προσλάβει το υπουργείο Εξωτερικών

Στην πρόσληψη 40 ατόμων για τη στελέχωση της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του προχωρεί στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα αναμένεται η πρόσληψη 950 ορκωτών μεταφραστών για τις ανάγκες των αντίστοιχων Υπηρεσιών Μετάφρασης σε όλη τη χώρα. Οι διαδικασίες πρόσληψης και τα προσόντα διορισμού ορίζονται σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι θέσεις
Ειδικότερα, οι θέσεις στον κλάδο Μεταφραστών κατανέμονται- κατά γλώσσα και αντικείμενο ως εξής:
* Αγγλική για μετάφραση νομικών κειμένων, 5 θέσεις
* Αγγλική για μετάφραση τεχνικών κειμένων, 2 θέσεις
* Αγγλική για μετάφραση οικονομικών κειμένων, 2 θέσεις
* Αγγλική για μετάφραση κειμένων πληροφορικής και ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων, 2 θέσεις
* Αγγλική για μετάφραση ιατρικών κειμένων, 2 θέσεις
* Αγγλική για μετάφραση κειμένων αξιολόγησης, 2 θέσεις
* Αγγλική για μετάφραση κειμένων που αφορούν στο περιβάλλον, 1 θέση
* Αγγλική για μετάφραση λοιπών κειμένων, 2 θέσεις
* Αλβανική για μετάφραση νομικών κειμένων, 2 θέσεις
* Αλβανική για μετάφραση λοιπών κειμένων, 2 θέσεις
* Βουλγαρική γλώσσα, 1 θέση
* Γαλλική για μετάφραση νομικών κειμένων, 3 θέσεις
* Γαλλική για μετάφραση λοιπών κειμένων, 2 θέσεις
* Γερμανική για μετάφραση λοιπών κειμένων, 1 θέση
* Τουρκική για μετάφραση νομικών κειμένων, 1 θέση
* Τουρκική για μετάφραση λοιπών κειμένων, 1 θέση,
* Ρωσική γλώσσα, 1 θέση
* Κινεζική γλώσσα, 1 θέση
* Αραβική γλώσσα, 1 θέση
* Ισπανική γλώσσα, 1 θέση
* Ιταλική για μετάφραση νομικών κειμένων, 1 θέση
* Ιταλική για μετάφραση λοιπών κειμένων, 1 θέση.

Προϋποθέσεις
Οι υποψήφιοι για τον κλάδο Μεταφραστών θα πρέπει:
* Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή να είναι ομογενείς Έλληνες ή να έχουν την ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ε.Ε.
* Να έχουν ηλικία τουλάχιστον 21 ετών συμπληρωμένη κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για διορισμό και όχι μεγαλύτερη των 55 ετών, η οποία δεν πρέπει να συμπληρώνεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων.
* Οι άνδρες θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
* Να μην τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση.
* Να μην έχουν απολυθεί οριστικά για πειθαρχικά παραπτώματα από θέση δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή δημόσιας επιχείρησης ή οργανισμού κοινής ωφέλειας.

Ειδικά προσόντα
Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να διαθέτουν πτυχίο σχολής μετάφρασης και διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο αλλοδαπού πανεπιστήμιου ή αντίστοιχης με την οικεία θέση σχολής ξενόγλωσσης φιλολογίας, ελληνικού ή αλλοδαπού πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακό τίτλο μεταφραστών τμήματος ημεδαπού ή αλλοδαπού πανεπιστημίου.
Πέραν των παραπάνω τίτλων σπουδών ορίζονται τα ακόλουθα για τους υποψηφίους για διορισμό στις επιμέρους θέσεις μεταφραστών:
* Για τον διορισμό σε θέση μεταφραστού νομικών κειμένων απαιτείται και πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος νομικής σχολής πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμος της αλλοδαπής. * Για τον διορισμό σε θέση μεταφραστού τεχνικών κειμένων, η κατοχή και πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου πολυτεχνικής σχολής ημεδαπού ή ισότιμου αλλοδαπού πανεπιστημιακού ιδρύματος προσαυξάνει τη βαθμολογία του υποψηφίου κατά τη διαγνωστική διαδικασία σε ποσοστό 20%.
* Για τον διορισμό σε θέση μεταφραστού κειμένων πληροφορικής και ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων, η κατοχή και πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου πανεπιστημίου ή πολυτεχνείου, τμήματος ηλεκτρονικής ή τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων ή τμήματος πληροφορικής της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής προσαυξάνει τη βαθμολογία του υποψηφίου κατά τη διαγνωστική διαδικασία σε ποσοστό 20%.
* Για τον διορισμό σε θέση μεταφραστού ιατρικών κειμένων, η κατοχή πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου ιατρικής, βιολογίας, φαρμακευτικής, χημείας ή νοσηλευτικής σχολής πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου πανεπιστημίου της αλλοδαπής προσαυξάνει τη βαθμολογία του υποψηφίου κατά τη διαγνωστική διαδικασία σε ποσοστό 20%.
* Για τον διορισμό σε θέση μεταφραστού κειμένων αξιολόγησης, η κατοχή πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή Αξιολόγησης ή Διαχείρισης Έργων πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου πανεπιστημίου της αλλοδαπής προσαυξάνει τη βαθμολογία του υποψηφίου κατά τη διαγνωστική διαδικασία κατά 20%.
* Για τον διορισμό σε θέση μεταφραστού κειμένων που αφορούν στο περιβάλλον, η κατοχή πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου μηχανικών περιβάλλοντος, πολιτικών ή χημικών μηχανικών πολυτεχνείου ή πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου πανεπιστημίου της αλλοδαπής προσαυξάνει τη βαθμολογία του υποψηφίου κατά τη διαγνωστική διαδικασία σε ποσοστό 20%.

Η διαγνωστική διαδικασία
Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε διαγνωστική διαδικασία, για να διαπιστωθεί:
* Η άριστη γνώση της ελληνικής και της ξένης γλώσσας για την οποία προσλαμβάνεται. Η μεταφραστική εμπειρία σε συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο ή αντικείμενα δίνει προβάδισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας.
* Η άριστη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στα προγράμματα word, excel και ΧΡ. Να έχει την ικανότητα χρήσης ηλεκτρονικών μεταφραστικών βοηθημάτων, της βάσης ορολογίας της Εurodicautom/ ΙΑΤΕ και των βάσεων δεδομένων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Quest Μetasearch, CΕLΕΧ, ΕUR-LΕΧ και την ικανότητα να εργάζεται με τη χρήση μεταφραστικών μνημών Τranslator΄s workbench και συστημάτων αυτόματης μετάφρασης.

Σε δύο στάδια
Οι προσλήψεις προσωπικού της μεταφραστικής υπηρεσίας γίνονται κατόπιν προκήρυξης διαγωνισμού, υπό τον έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο στάδια.
Στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε σειρά γραπτών ερωτήσεων με το σύστημα πολλαπλών επιλογών, ενώ το δεύτερο στάδιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν μόνο οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου, θα περιλαμβάνει γραπτή και προφορική δοκιμασία. Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων ισχύει για 3 χρόνια από την κύρωσή του από το ΑΣΕΠ. Ο υποψήφιος δύναται, στην αίτηση υποψηφιότητας, να ζητήσει να διαγωνιστεί σε περισσότερες της μιας γλώσσες και να δηλώσει τη σειρά προτίμησής του για την τελική επιλογή και τον διορισμό. Ο διορισμός γίνεται για μία μόνον θέση και γλώσσα. Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών οι προσλαμβανόμενοι διορίζονται στον Βαθμό Ε΄ για διετή δοκιμαστική υπηρεσία, μετά το πέρας της οποίας κρίνονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο αν είναι κατάλληλοι προς μονιμοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: